Aktualno

Vabljeni na delavnico: Brezplačna pravna pomoč

Dnevni center Altra, Ljubljana

Zaloška 40,

v četrtek 27.7.2017 ob 10.00 uri.

 

Delavnico bo izvedla Sanja jablanović iz društva PIC

(Pravno informacijski center nevladnih organizacij).

 

  

Altrin piknik bo letos potekal 13.6.2017 od 10.00 ure dalje. na običajnem "placu" v športno rekreacijskem centru Bizovik - Strmec. Za pijačo in jedačo bo poskrbljeno. Podelili bomo tudi priznanja za majske igre. Prijave pobiramo v dnevnem centu do 10.6.2017. Lepo vabljeni!

Vabilo na delavnico EFT(Emotional Freedom Techniques)

v sredo 26.04.2017 ob 11 uri v prostore društva ALTRA (I.nadst. –dnevni center), ki jo bo vodila Snežana Kragelj, univ. dipl. pedagoginja in andragoginja, prof. sociologije, Master Coach NLP

EFT - tehnika doseganja čustvene svobode je enostaven in učinkovit pristop odpravljanja telesnih in čustvenih tegob, ki se ga lahko nauči vsak od nas. Princip delovanja je podoben delovanju medicinskega skalpela, s katerim izrežemo telesni tujek. Metoda EFT na podoben način odstrani neprijetne občutke (jeza, žalost, zamera, užaljenost, ponižanost, nemoč, strah, občutki manjvrednosti ...) in nam omogoča, da jih nadomestimo s pozitivnimi, prijetnejšimi občutki.

Metoda EFT spada med tako imenovane meridianske energijske terapije. Je  tehnika doseganja čustvene svobode, ki se ga lahko nauči vsak od nas. Je preprost način, kako si lahko pomagamo sami, je pa tudi močno orodje za trajne osebnostne spremembe.  Z lahnim tapkanjem po akupresurnih točkah telesu omogočimo, da poišče in odpravi vzrok težave, ki se skriva v našem nezavednem.

Koristi, ki jih prinaša metoda EFT:

o   dosežemo razbremenitev ob neprijetnih občutkih (jeza, žalost, zamera, nemoč, strah, občutki manjvrednosti ...) ,

o   spremenimo omejujoča prepričanja,

o   nevtraliziramo travmatične stresne izkušnje,

o   zmanjšamo ali popolnoma odpravimo telesne simptome in bolečine


 

Vabljeni na teden možgamnov! Letošnja tema je krizni novi svet. Na predavanjih boste imeli možnost prisluhniti strokovnjakom, ki so preučili delovanje kriz v naših možganih.

Več o tednu možganov:

http://www.sinapsa.org/tm/

https://www.facebook.com/events/1258894737540470/Društvo Altra sodeluje v projektu javne agencije za knjigo -  Vključujemo in aktiviramo.  Vsak torek se srečujemo na delavnicah, ter pridno beremo knjige o katerih teče tudi kvalitetna debata. Prav tako smo imeli priložnost srečati že nekatere od avtoric_jev knjig, ki jih beremo.

Več o projektu:

http://www.jakrs.si/bralna-kultura/vkljucujemo-in-aktiviramo/

http://4d.rtvslo.si/arhiv/radio-ga-ga-video/174455386


Predsednica društva dr. Suzana Oreški je bila ena izmed predavateljev na dnevih Socialne zbornice Slovenije, 17.11.2016. Sodelovala je na delavnici o temi "Socialno varstvo in mediji – izzivi sodelovanja sodobnega časa".

Več o Dnevih SZS pa tukaj.

 


V pričakovanju krajših dni in dolgih zimskih večerov smo se odločili, da v sodelovanju z Nacionalnim Inštitutom za javno zdravje spregovorimo o možnostih spopadanja z depresijo in samomorom.

Vljudno vas vabimo na delavnico »Preprečevanje depresije in samomora«, ki bo 8. novembra 2016 ob 9.30 uri na Društvu Altra (prostori Dnevnega centra). Naši gostji bosta strokovnjakinji doc. dr. Roškar Saška in asist. mag. Tančič Grum Alenka.


Vljudno vabljeni!


Knjiga, na pomoč!

Kako nas lahko pogovor o knjigi pripelje do razmišljanj o družbeni neenakosti in boju za osebno svobodo? Pogovarjali se bomo o medetičnem in medosebnem nasilju ter delili svoje poglede in izkušnje o načinih, kako se znajti v situacijah, ki nam kradejo svobodno voljo.

Delavnice se bodo odvijale v Dnevnem centru Altra, Zaloška cesta 40, Ljubljana.

Pridružite se nam ob četrtkih: 10. novembra ob 11.00;

24. novembra ob 11.00;

8. decembra ob 16.00.

Število udeležencev je omejeno, prijave pošljite najkasneje do 8. novembra 2016 na elektronski naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.. Prav tako smo vam na voljo za dodatne informacije in vprašanja.

 

Opis: C:\Users\D\Desktop\foto_novicka.jpgPismo Adni je grafična zgodba o nemogočih razmerah iz katerih se begunci bližnjega vzhoda prebijajo v države EU. Zgodbo pripoveduje Adnina skrbnica Hasima, ki je deklici v primeru svoje smrti zapustila pismo in nekaj opozoril, na kaj naj bo pozorna, če se odloči za beg. Ko se Adna odpravlja na pot v Evropo, odkrije tudi delovno mapo s skicami za kritična dela, ki jih je ustvarjala Hasima. Ilustriranimi komentarji iz mape razkrijejo dvojna merila dežel, kamor se odpravlja. Adnino zgodbo vendarle zaokroži neminljiva želja po svobodi, ki jo žene na negotovo pot.

Knjiga, ki jo bodo udeleženci delavnic prejeli brezplačno, ponuja številne iztočnice za razmišljanje ter izmenjavo mnenj in pogledov o različnih oblikah nasilja. Knjigo bomo uporabili tudi kot izhodišče za razumevanje kompleksnejših občutkov in vlog v neželenih situacijah, v katerih se lahko znajdemo tudi sami. Z udeleženci delavnic se bosta na podlagi grafične zgodbe Pismo Adni pogovarjali avtorica, ilustartorka in vizualna umetnica Samira Kentrić in psihoanalitična psihoterapevtka Vera Horžen.

Samira Kentrić je vizualna umetnica, ki staplja javno in politično govorico z intimno obarvano sfero človekovega vsakdana. Kot ilustratorka in oblikovalka je likovno opremila številne knjige in časopise, med drugim je risala za Dnevnikov Objektiv, Sobotno prilogo Dela in časopis Finance.

Vera Horžen je psihoanalitična psihoterapevtka, ki se je usposabljala in izobraževala na Slovenskem inštitutu za psihoterapijo v Ljubljani in na diplomskem ter magistrskem študiju na Univerzi Sigmunda Freuda na Dunaju.

Vabljeni k ogledu video prispevka o knjigi Pismo Adni: http://4d.rtvslo.si/arhiv/prispevki-in-izjave-kultura/174390903. Več informacij o mentoricah delavnice je na voljo na spletne strani umetnice Samire Kentrić: http://www.samirakentric.com/pismo-adni/ter psihoterapevtke Vere Horžen: http://www.vera.si/.

 

 
 
 
 
 
 
Logo Altra Odbor za novosti
v duševnem zdravju
 
 
Zaloška ulica 40
1000 Ljubljana
tel: 01/544 47 61
e-mail: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.