Partnerski projekti

1.     PROJEKT "VKLJUČUJEMO IN AKTIVIRAMO" (ViA)

Z  Javno agencijo za knjigo RS sodelujemo pri projektu Vključujemo in Aktiviramo (ViA), ki je namenjen brezposelnim osebam s težavami v duševnem zdravju, z namenom pridobivanja delovnih spretnosti in kompetenc za približevanje na trg dela.  Že od januarja 2017 je v aktivnosti projekta vključenih 15 oseb s težavami v duševnem zdravju, ki se seznanjajo s slovenskim leposlovjem, osnovami kreativnega pisanja, tekstov v glasbi, humorja, ilustriranja in urednikovanja. Poudarek je na pridobivanju ustvarjalnih in kulturnih kompetenc, kot so npr: izražanje v materinem jeziku, javno nastopanje in samopredstavitev, digitalna pismenost, ipd.   Altrino skupino vodi ilustrator Ciril Horjak. V izvajanje projekta so bili vključeni tudi naslednji slovenski umetniki, pisatelji, igralci: Cvetka Bevc, Nataša Konc Lorenzutti, Andrej Blatnik, Emil Filipčič, Tadej Toš, Andrej Rozman Roza, Boštjan Videmšek, Primož Vitez, Iztok Sitar in begunka Sonja Šarac.

Več o projektu: http://www.jakrs.si/bralna-kultura/vkljucujemo-in-aktiviramo/

Trajanje projekta: od januarja 2017 do decembra 2017.

2.     PROJEKT: “A comparative look on well-treatment of people in European’s specialized institutions” Erasmus +

Projekt izvaja Institut Regional du Travail Social Champagne –Ardenne iz Francije, vanj so  vključeni še 4 partnerji: Fakulteta za socialno delo iz Slovenije, Cooperativa de Ensino Superior de Servico Social, Porto ter Santa Casa da Misericordia do Potro iz Portugalske ter Association d’aide aux infirmes moteur cerebraux de la region Champagne-Ardenne, Foster care “la Baraudelle” Attigny (Association of help for cerebral disabled people).

Namen projekta je primerjati kakovost življenja v socialnih službah, ki so namenjene ljudem z ovirami.  Cilj projekta je:  identificirati primere dobrih praks s področja zagotavljanja kakovosti življenja v treh različnih Evropskih državah Francija-Portugalska –Slovenija; osvetliti njihov širši družbeni in kulturni kontekst; raziskati skupne “pokazatelje” dobrih praks, zagotoviti aktivno udeležbo uporabnikom, socialnim delavcem ter študentom; definirati razvojne smernice ter orodja za nadaljnje izvajanje  dobre prakse.

Trajanje projekta: 36 mesecev; od marca 2017 do aprila 2019.

3.  PROJEKT "IMPAIR" - MIROVNI INŠTITUT

Z Mirovnim inštitutom smo sodelovali v raziskavi, ki poteka v okviru projekta IMPAIR (Krepitev procesnih pravic oseb z motnjami v duševnem razvoju in duševnem zdravju v kazenskih postopkih), katere nosilec je Boltzmann Institute of Human Rights (BIM) iz Avstrije. Projekt se osredotoča na krepitev procesnih pravic osumljencev in obdolžencev z motnjami v duševnem razvoju in/ali zdravju v kazenskih postopkih. V njem sodelujejo še partnerji iz Češke, Litve , Bolgarije. Cilj projekta je identificirati tako primere dobre prakse kot pomanjkljivosti kazenskopravnih sistemov držav ter oblikovati smernice za sistemske izboljšave na tem področju.  Udeležili smo se tudi strokovnega srečanja v Vilni na Poljskem, kjer smo skupaj z Mirovnim inštitutom predstavili izkušnje in potek raziskave na terenu. Rezultate projekta bomo objavili, ko bo zaključen.

 

4. PROJEKT "BIBLIOTERAPIJA" - ZALOŽBA BELETRINA

Z založbo Beletrina že vrsto let sodelujemo pri kulturnih projektih, katerih cilj je približati vsebine s področja kulture ranljivim skupinam prebivalstva. Tako smo konec leta 2016 sodelovali pri projektu Biblioterapija, katerega namen je bil s pomočjo literature spregovoriti o izkušnjah nasilja, stereotipih in predelovanju travmatičnih izkušenj. V treh srečanjih, katerih se je udeležilo 27 različnih posameznikov s težavami v duševnem zdravju, je avtorica in ilustratorka Samira Kentrić predstavila svojo knjižico Pismo Adni, v nadaljevanjih srečanjih pa sta se nam pridružili  psihoterapevtka Vera Horžen in koordinatorica projekta Darja Demšar.

 

 

Logo Altra Odbor za novosti
v duševnem zdravju
 
 
Zaloška ulica 40
1000 Ljubljana
tel: 01/544 47 61
e-mail: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.